marți, 4 decembrie 2012

DINOZAUR DORMIND

Dinozaur dormind 2012, acrilic pe panza,70,5/90,5cm

 
Precum multe dintre demersurirele mele din ultimii ani si tabloul asta se datoreaza faptului ca am un copil care misuna si transforma totul in jurul meu. Aci, adica pe panza asta chiar am colaborat(vedeti mai de aproape autografele) si rezultatul cel putin pentru mine e ca habar nu am a cui este acu' lucrarea. Oricum dinozaurul dormea si e clar ca lucrul asta nu e chiar ceva obisnuit si nici nu poate fi vazut orisiunde. Lucrul asta trebuia spus si astfel Ilinca si cu smerenie Io am purces la informarea aproape stiintifica a celor cu darul vazului.
Invitatie: descoperiti dinozaurul.
Atentionare: nu-l treziti, ca dinozaurii sunt nervosi din fire. 

duminică, 25 noiembrie 2012

Doua lucrari la final de toamna

Am ales sa prezint aici o pictura si o sculptura din doua motive. Din nostalgie fata de ce lucram acum ceva timp si pentru ca lucrarile astea nu au fost prezentate pana acum impreuna asa cum se cuvenea.
Intre ele este o legatura foarte simpla. Am lucrat o forma in piatra, dupa care forma ei a determinat studiul acesteia intr-un context plin de culoare, adica pictura.
Era si normal, pentru ca sculptura a fost facuta in gradina unui bun prieten, unde plantele ma inconjurau cu salbaticia lor dandu-mi imbold si idei. Altfel spus forma a fost determinata de organicul frumos si colorat al gradinii si era mai mult decat firesc sa apara ulterior in zona mai colorata a picturii. Piatra nu este nici pe departe o masa inerta de minerale ci o parte a unui context natural unde ea isi gaseste rostul. Cineva , candva, nu mai stiu unde, dar mi-a tracut pe la ureche sau prin fata ochilor, spunea ca daca iei o piatra de pe fundul apei sau dintr-un loc unde-si facea veacul provoci un dezechilibru care te va urmari!!!
Superstitia nu este motivul alaturarii celor doua lucrari dar impreuna ele spun ceva despre firesc, natural si rosturile spatiului care ne inconjoara.
Curburile materiei 2003 - alabastru si marmura, 48/27/17 cm
Vibratia clorofilei de toamna-Sculpturalitatea clorofilei 2006 - ulei/panza, 120/90 cm
 
 



 

marți, 13 noiembrie 2012

MELANCOLIA

 
Melancolia,2011-2012, ulei/panza, 100,5/80,5 cm
 
Picturica asta a aparut ca un dialog cu lucrarea cu acelasi nume a lui Albrecht Durer. Tipul are cont pe Facebook( acu, cand dau explicatii are 1404 like-uri - deci e persoana importanta) si multe aparitii pe Google, asa ca lucrarea Dansului poate fi gasita cu siguranta pentru clarificarea demersului meu.
 
Un tip pe nume Jacques Bousquet zicea ca Manierismul( ceva ce s-a intamplat in arta cam dupa ce artistii Renasterii incepusera sa se plictiseasca) ca este "o epoca a pacatului, perversitatii....o epoca a Melancoliei" dominata de plictis, saturatie, autocompatimire, tristete si nelamuriri existentiale.(Malerei und Manierismis, Die Kunst Europas von 1520 bis 1620, Bruckmans PANTHEON, Munchen, 1985, pag. 179)
 
Adica astia( manieristii) se plictiseau si vaicareau nevoie mare si se apucau sa faca lucrari de arta din plictis si cu ganduri perverse. Rusine!
 
Asa ca am pus mana pe pensula si am zis sa lamuresc situatia intr-un mod optimist cu culori vesele si porniri ludice. Evident ca a dat melancolia copilariei peste mine caci cum altfel am ajuns sa pictez jucarii in loc de Doamne la nudu' gol, tot din melancolie.

luni, 18 iunie 2012

JUCARII CRESTINESTI

Mai mereu lucrurile cele mai simple si familiare trec neobservate pe langa noi sau, mai corect spus, trecem noi pe langa ele fara sa le mai acordam atentie.

De la premiza asta am pornit o serie de lucrari care au devenit "jucarii printre jucarii".
Primul pas a fost sa observ mai atent gestul unora dintre noi de a-si face cruce. Tinem trei degete impreunate si trasam in aer niste linii. Gestul in sine nu este o joaca si a devenit un reflex cu resorturi care difera de la persoana la persoana.

Ca sa nu par prea profund, trebuie se spun ca ideea de "trei" combinata cu frumusetea sculpturala a degetelor impreunate m-a facut sa creez cateva structuri piramidale.

Al doilea pas a fost ca prima dintre jucarii a avut mare succes in fata propriului meu copil (Ilinca).
Cum am ajuns acasa cu obiectul (veneam cu el de la intreprindere unde asudasem la conceptia lui) Ilinca a spus:"Asta este a mea". Am incercat sa inteleg de ce a vrut ea sculpturica. Pai, este colorata, iar copiii gasesc, de felul lor, rosturi oricarui lucru si intr-un fel intotdeauna surprinzator.
Al treilea pas a fost facut chiar de Ilinca si anume a pus sculpturica intre jucarii, unde de fapt ii era locul.

Atunci am realizat ca pot face niste sculpturi-jucarii al caror aspect sculptural, cult dispare daca nu sunt expuse in scortoasa atmosfera a unei expozitii.

Gata cu vorbareala si rezultatul este aci prezentat.
Pentru belit ochii si joaca mintii.













joi, 5 aprilie 2012

PLAYGROUND

Playground, 2010, ulei pe panza,70/80 cm
La fereastra, 2010, ulei pe panza, 60/80 cm
Detaliu, 2010, ulei pe panza, 70/70 cm

DEPOZIT

DEpozit, 2010, ulei pe panza, 70/100 cm

CRENGI

Crengi, 2010, carbune pe panza, 70/100 cm

luni, 2 aprilie 2012