marți, 13 noiembrie 2012

MELANCOLIA

 
Melancolia,2011-2012, ulei/panza, 100,5/80,5 cm
 
Picturica asta a aparut ca un dialog cu lucrarea cu acelasi nume a lui Albrecht Durer. Tipul are cont pe Facebook( acu, cand dau explicatii are 1404 like-uri - deci e persoana importanta) si multe aparitii pe Google, asa ca lucrarea Dansului poate fi gasita cu siguranta pentru clarificarea demersului meu.
 
Un tip pe nume Jacques Bousquet zicea ca Manierismul( ceva ce s-a intamplat in arta cam dupa ce artistii Renasterii incepusera sa se plictiseasca) ca este "o epoca a pacatului, perversitatii....o epoca a Melancoliei" dominata de plictis, saturatie, autocompatimire, tristete si nelamuriri existentiale.(Malerei und Manierismis, Die Kunst Europas von 1520 bis 1620, Bruckmans PANTHEON, Munchen, 1985, pag. 179)
 
Adica astia( manieristii) se plictiseau si vaicareau nevoie mare si se apucau sa faca lucrari de arta din plictis si cu ganduri perverse. Rusine!
 
Asa ca am pus mana pe pensula si am zis sa lamuresc situatia intr-un mod optimist cu culori vesele si porniri ludice. Evident ca a dat melancolia copilariei peste mine caci cum altfel am ajuns sa pictez jucarii in loc de Doamne la nudu' gol, tot din melancolie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu